بوی نفت بلند شد!
تلاش برای بازگشت ایران به بازار نفت و بازیابی جایگاه گذشته خود، متاسفانه با کاهش قیمت نفت همراه شده است، قیمتی که به گفته زنگنه باید حدود ۸۰ دلار باشد و امروز حدود ۴۰ دلار است و این فاصله چگونه باید پر شود.
به گزارش پایگاه خبری شهرستان اردستان “نگین کویر” به نقل از صاحب نیوز، مدیر عامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از افزایش یک میلیون بشکهای تولید نفت ایران با اجرای برنامهای ۱۰۰ روزه در دوران پسا تحریم خبر می دهد.
این مقام مسوول درباره چگونگی افزایش ظرفیت تولید نفت در مدت زمانی اندک، پس از چند سال تحریم و انفعال چاههای نفت، توضیح میدهد که در طول دو سال گذشته طرحهای جدید افزایش و تثبیت ظرفیت تولید نفت انجام شده است.
جالب اینجاست که حکایت وعده های ۱۰۰ روزه برای به سرانجام رساندن مسایل کلان مملکتی هنوز ادامه دارد و این در حالیست که مدتهاست برای کیفیت بخشی چاههای نفت سرمایه گذاری لازم انجام نشده و مطابق نظر کارشناسان نمیتوان چاه نفتی که مدتها بلا استفاده بوده را بلافاصله به ظرفیت تولید رساند.
از سوی دیگر بسیاری از شرکتهای بزرگ نفتی که پیش از این در صنعت نفت کشورمان مشغول به فعالیت بودند ایران را ترک کردند و خروج آنها به معنای خروج تکنولوژی و سرمایه از صنعت نفت بود، در عین حال به دلیل تحریمها بسیاری از قطعات و تکنولوژیهای آمریکایی و اروپایی با تکنولوژی و قطعات چینی جایگزین شد در شرایط تحریم صادرات نفت ایران به شکل قابل توجهی کاهش یافت و از حدود ۲٫۵میلیون بشکه در روز پیش از سال ۲۰۱۱ به حدود یک میلیون بشکه در ۲۰۱۴ رسید؛ تولید نفت نیز به شدت کاهش یافت که به گفته بسیاری از کارشناسان چاههای نفتی ایران در این دوران آسیب دیده است.
در طول سالهای دهه ۸۰ واوایل ۹۰سرمایهگذاری در صنعت نفت کشور انجام نشد و چاههای نفتی ایران که غالبا در نیمه دوم عمر خود هستند آسیب زیادی دیدند.
در دو سالاخیر نیز درآمدهای نفتی هم به دلیل کاهش میزان صادرات که از تحریمها ناشی میشد و هم به دلیل کاهش قیمت نفت و افت درآمد وزارت نفت به شدت کاهش یافت؛ وزارت نفت نیز که اولویت خود را توسعه پارس جنوبی قرار داده بود بیشتر درآمد خود را در این میدان گازی هزینه کرد.
بهطوریکه به گفته برخی کارشناسان این صنعت، طی یک سال گذشته هیچ سرمایهگذاری به منظور حفظ و نگهداشت میادین نفتی در کشورمان انجام نشده و به گفته وزیر نفت، صنعت نفت نیازمند ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاریست.
شاید بتوان پاسخ اما و اگرهای نفتی را در گزارش رویترز یافت:نتایج تحلیل رویترز از اطلاعات و آمار و ارقام مربوط به صنعت نفت نشان میدهد ایران بالغ بر ۱۲ میلیون بشکه نفت در مناطق برون ساحلی خود ذخیره کرده و یک تأسیسات نگهداری نفت خام برای انتقال نفت خام به هند و کره جنوبی، نیز در چین اجاره کرده است. بر اساس برآورد برخی از کارشناسان انرژی، ایران ممکن است ظرف شش ماهی که تحریمها لغو میشود، صادرات نفت خود را ۵۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد، اما احتمال می رود این اقدام یک روند تدریجی باشد.
اما این همه ماجرای نفت ایران نیست که وجود نفت مازاد گسترده در بازار جهانی و حضورکشورهایی همچون عراق، عربستان سعودی، کویت و روسیه که با حداکثر ظرفیت اقدام به تولید و عرضه نفت به بازار می کنند، بازار نفت را برای دست نیافتنی کرده و قیمت نفت را نیز کاهش داده است.
هم اکنون جنگ گرفتن سهم بیشتر در بازار جهانی نفت با افزایش عرضه توسط برخی از کشورهای عربی عضو اوپک، روسیه و کشورهای غیر اوپک بالا گرفته است.
اما شنیده ها حکایت از آن دارد که یکی از مهمترین برنامههای شرکت ملی نفت ایران برای افزایش فروش نفت و تضمین بلندمدت بازارهای نفتی کشور خرید سهام پالایشگاهها و یا ساخت واحدهای پالایشگاهی در کشورهای مختلف جهان است.
بر این اساس تاکنون مذاکراتی به منظور احداث پالایشگاه نفت در کشورهای اندونزی، برزیل، چین و چند کشور آسیایی و آفریقایی انجام شده است.
ایران در گذشته نیز سهام چندین پالایشگاه بزرگ نفت جهان در هند، کره جنوبی و آفریقای جنوبی را در اختیار داشت اما به استثنای در اختیار داشتن سهام یک پالایشگاه کوچک نفتی در هند، سهام سایر پالایشگاههای خود را فروخته است.
تلاش برای بازگشت ایران به بازار نفت و بازیابی جایگاه گذشته خود، متاسفانه با کاهش قیمت نفت همراه شده است، قیمتی که به گفته زنگنه باید حدود ۸۰دلار باشد و امروز حدود۴۰دلار است و این فاصله چگونه باید پر شود.
وزارت نفت و انرژی ونزوئلا در حالی خواستار برگزاری نشست فوق العاده اوپک با مشارکت روسیه شده که ایران با برگزاری نشست فوق العاده اوپک موافقت کرده است.
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال، نوشته است: ونزوئلا با هدف ترغیب دیگر اعضای اوپک به برگزاری یک نشست فوق العاده با همکاری روسیه به منظور به کارگیری راهبردی برای جلوگیری از افت قیمت های جهانی نفت خام، با کشورهای عضو این سازمان در حال مکاتبه است.
در عین حال دولت مشخص نکرده که بودجه ناشی از افزایش فروش نفت چگونه قرار است هزینه شود که سونامی بیماری هلندی، غول تورم را از خواب بیدار نکند!
انتهای پیام / کد خبر12737