در منا هیچ تدبیری برای شرایط اضطراری وجود نداشت
حسین معینی از شاهدان عینی در فاجعه منا گفت: [عربستانیها] هیچ گونه پیش بینی حوادث گسترده را نداشتند. اورژانس معمولی و بقیه تدابیر هم معمولی بود. تدبیر یه مسیر [اختصاصی برای] اورژانس اصلا وجود نداشت؛ راه یا جاده فرعی برای این گونه حوادث در نظر گرفته نشده بود.
به گزارش پایگاه خبری شهرستان اردستان “نگین کویر” به نقل از خطب شکن، با گذشت حدود ۴ روز از حادثهی منا، هنوز ابعاد مختلف این رخداد به صورت کامل کشف نشده است و روز به روز بر آمار قربانیان آن اضافه میشود.
در گفتگویی که با حسین معینی، یکی از حجاج آران و بیدگلی حاضر در مکه داشتیم، تحلیل ایشان را از ابعاد مختلف این حادثه به صورت موجز جویا شدیم. توجه شما را به این گفتگو که از طریق واتسآپ انجام شد، جلب میکنیم:
***
سلام. عرض کنم در مورد وضعیت حجاج شهرستان میخواستم بپرسم؛ الان در چه شرایطی هستند و آیا کسی از حجاج شهرستان در این حادثه صدمه دیده است یا خیر؟
الحمدلله از حجاج شهرستان کسی آسیبدیده نیست وهمه از سلامت برخوردارند.
در کاروانهای دیگه من سراغ گرفتم و با اونهایی که ارتباط داشتم تماس برقرار کردم.
شما در موقع حادثه کجا تشریف داشتید؟ در جریان اتفاقاتی که رخ داد بودید؟
حدود ۱۰دقیقه قبل از حادثه ما از محل عبور کرده بودیم و برای رمی جمره عقبه رفتم بعد از [عبور] ما این اتفاق افتاد.
بعد از رمی جمره موقع برگشت که از مسیر دیگهای بود آمبولانسها آژیر میکشیدند و میخواستند از بین سیل جمعیت که در حال برگشت بود خودشان را برسانند به همین علت هم دیر رسیدند.
با توجه به شنیدهها و مشاهدات شما، عامل حادثه چی بود؟ در اخباری که ما در ایران داریم عامل اصلی را به بی کفایتی و مدیریت نادرست مسئولان تامین امنیت و کنترل مراسم نسبت میدن. این گفته صحت داره؟
تقریبا درسته. چون [عربستانیها] هیچ گونه پیشبینی حوادث گسترده را نداشتند. اورژانس معمولی و بقیه تدابیر هم معمولی بود. بیشتر کارها را به خود کاروانها و بعثههای کشورها سپردهاند. تدبیر یه مسیر [اختصاصی برای] اورژانس اصلا وجود نداشت؛ راه یا جاده فرعی برای این گونه حوادث در نظر گرفته نشده بود.
مورد دیگه این که از نیروهای بسیار جوان مثل سربازان کم سن برای کنترل ترافیک و نظم و انضباط استفاده کردهاند. سربازان کم سن هم انعطاف مدیریتی ندارند و تابع محض دستور هستتد. اگه به او بگویند این مسیر بسته بشه او به هیچ چیز دیگهای فکر نمیکنه بجز اجرای دستور.
غیر از حادثهای که در منا رخ داد، مدیریت عربستان در سایر اعمال چطور بود؟ امسال اتفاقات زیادی در جریان حج رخ داد، از جمله سقوط جرثقیل و حادثهای که در ایستگاه قطار رخ داد. به نظر میرسد اینها به خاطر همین بی تدبیری مجریان حج بوده است. نظر شما چیه؟
روز اول رمی جمره که هجوم میارن برای جمرات ازدحام جمعیت زیاد است. ایرانیان چون به راهپیمایی عادت دارند خیلی سنگین و متین حرکت میکنند، بدون فشار و ازدحام. ولی متاسفانه اهل سنت خصوصا افریقاییها و دیگر اقوام عرب و سیاهپوست با حالت حروله حرکت میکنند و این عامل مهمی در ناامنی حرکت گروههاست.
از ابتدای ورود به عربستان کنترل و تفتیش آنها با دیگر کشورها فرق میکنه، حتی تفتیش عقیده هم دارند.
از نوع مدیریت عربستان مثال زیاد است. که انشاءلله حضوری باید خدمتتان بگم و مثال بزنم.
آماری از تعداد کشتهشدگان حادثه در آن جا دارید؟ آن طور که این جا در اخبار گفته میشود بیش از ۴۰۰۰ نفر در منا کشته شدهاند.
آمارها تقریبا درست اعلام شده. هنوز تعدادی از کانتینرهای سردخانهدار نیز آمارگیری نشده و اجازه ندادهاند کسی بررسی کنه و دارند برای حادثه علت تولید میکنند. عمق فاجعه زیاد است و در تاریخ روی مغول و چنگیز را سفید کرده است.
در برنامههای حج تغییری ایجاد شده است؛ مثلا بازگشت حجاج زودتر از موقع مقرر؟
شایعات هست ولی تا حالا تغییری اعلام نشده است.
با تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشتید احیانا اگر نکته و سخنی هست بفرمایید.
در رابطه با مدیریت در حج بحث زیاده. چون در عربستان شغلهای پَست و پایین، از غیر عرب و یا قشر بسیار مستضعف است لذا مدیریت یا مسؤلیت وجود نداره. اگه فرصت بشه در این خصوص در خدمت خواهم بود.
خیلی ممنون، التماس دعا.
خواهش میکنم. خداحافظ.
***
آقای حسین معینی فیلمی را که خودشان از حدود ۱۵ دقیقه قبل از اتفاق از مراسم رمی جمرات ضبط کرده بودند نیز ارسال کردند که میتوانید آن را در اینجا ببینید
انتهای پیام / کد خبر13014