شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

سنت های استقبال نوروز در اردستان

به گزارش پایگاه خبری شهرستان اردستان نگین کویر، ˈبابا نوروزˈ گروه کوچکی مرکب از دو یا سه نفر از نوازندگان محلی بدون هیج آرایه و پیراهه ای با همان پوشش لباس سنتی قدیمی و بلند و شالی بر کمر با گردش و چرخش ،حالت شاد و نشاط آور با نواختن سرنا،ضرب و دایره به خواندن پرداخته برسرور و شادی مردم می افزایند.

این گروه شعر ˈبابا نوروز آمد و گل به چمن واشده / صد و سی بلبل شوریده به آواز آمدهˈ را فقط در روز دوشنبه بازار در همخوانی می کنند.

ˈ چوبک زنی ˈ یکی دیگر از سنت های استقبال از عید نوروز در شهرستان اردستان است.

که سحرگاهان در ماه مبارک رمضان با زدن طبل و با نوایی ملایم و مطبوع و در فضای عرفانی انجام می شده است.

این آیین سنتی نیز قبل از سال نو در اردستان اجرا می شده اما امروز به فراموشی سپرده شده است.

ˈسبزه کاشتنˈ از سه هفته مانده به سال نو، شامل عدس، جو، شاهی و ماش نیز از دیگر آیین های استقبال از نوروز در شهرستان اردستان است که هنوز هم این سنت دیرینه همچنان پابرجاست.

ˈخانه تکانیˈ که در عرف با توجه به وضعیت جوی هوا از اوایل هفته دوم اسفند آغاز و تمام اسباب و وسایل و مکان های مختلف خانه را که شامل می شود از دیگر سنت های روزهای پایانی سال در اردستان است.

از دیگر آیین های به استقبال رفتن سال نو در اردستان آیین ˈ پنبه زنی ˈ است که به آن حلاجی نیز گفته می شود، پنبه های تشک پس از درآوردن   توط پنبه زدن حلاجی و به اصطلاح تازه کرده و با روکش جدید تشک را به نو تبدیل می کنند.

ˈپختن نان ˈ نیز یکی از سنت های رایج در شهرستان اردستان بخصوص در روستاهای بوده که یک هفته به عید با آرد گندم مرغوب اقدام به تهیه خمیر و اضافه کردن زردچوبه،گردو نان می پزند و این نان باکیفیت تا آخر عید در منازل باقی و مورد استفاده قرار میگیرد و افراد خانواده با خیال راحت به بازدید عیدی خود می پردازند.

ˈچهارشنبه سوریˈ آخرین غروب سه شنبه اسفند هر سال به نام چهارشنبه سوری در سراسر کشور نامگذاری شده است مردم اردستان نیز با برافروختن آتش مانند تمام ایران که معمول است مراسم چهار شنبه سوری برگزار می شود.

بنابر رسم های کهن ظرف های سفالین هر خانواده باید در روزهای پیش از نوروز نو شوند و هر چه کاسه و کوزه فرسوده و چرکین در خانه هست از بالای بام ها فرو می افکنند و آنها را می شکسنند و بجای آن کاسه و کوزه نو استفاده می کنند و با اجرای این آیین نه تنها به بهداشت خانه کمک می کنند بلکه بیماری ها را نیز در آستانه سال نو از خانه دور می کنند.

در این آیین همچنین تمام اشیای اضافی از خانه تکانی را جمع آوری کرده و در شب چهارشنبه سوری آتش می زنند و بر این عقیده اند که این کوزها برای نگهداری آب خنک کردن درست نیست و با برافروختن آتش کوزهای پر از آب را از بالای بام خانه ها بر روی آتش می انداختند و شعله های آتش فروکش می کرد.

امروزه این آیین نیز رنگ باخته و تغییر شکل داده و بیشتر خاص کوچکترها و نوجوانان شده و بندرت بزرگترها در آن دخالت دارند.

انتهای پیام / کد خبر14393

مطالب مرتبط

جستجو

نظرسنجی

در حال حاضر نظرسنجی نداریم.

آخرین اخبار