روستای تاریخی موغاردر۲۸ کیلومتری شمال غربی شهر اردستان
مسجد جامع موغار : مسجدی با قدمتی بیش از ۵۰۰ سال است که توسط فردی به نام «حاج ربیع» ساخته شده است. برخی قدمت این مسجد را برابر با مسجد جامع نطنز می دانند.
به گزارش پایگاه خبری شهرستان اردستان نگین کویر، موغاردر۲۸ کیلومتری شمال غربی شهر اردستان درکنار جاده ی ترانزیت تهران ،قم به چهار استان یزد ، کرمان ، بندر عباس و سیستان و بلوچستان واقع شده است.
موغار از دو کلمه مغ و آر تشکیل شده است. که در اصل مغ آر بوده که به مرور زمان موغار تلفظ شده است. مغ به ضم میم در اصل مک بوده و به معنی پیشوای زردشتی، مرد روحانی زردشتی وآتش پرست است. جمع آن مغان است و مغان طبقه ای پائین تر از موبدان بوده اند . آر برای نسبت است ، بنابراین مغار (موغار) بمعنی جای پیشوای زردشتی؛جای آتش پرستی میباشد. ممکن است که در عهد باستان در آنجا آتشکده یا آتشکده هایی هم وجود داشته که با این صفت باید اعتقاد کرد که بنای اولیه موغار مربوط به زمان بسیار قدیم و یادگار رواج آتش پرستی بوده است. پس بنای روستادرعهدساسانیان بوده است. واین شاخصه بسیار مهمی است در کنار بناهای تاریخی با قدمت چندین قرن که به نظر میایددر معرفی آن مورد بی مهری نویسندگان و پژوهشگران قرار گرفته است. که در این مجال اندک اشاره ای به آثاراین روستای باستانی مینماییم.
مسجد جامع موغار : مسجدی با قدمتی بیش از ۵۰۰ سال است که توسط فردی به نام «حاج ربیع» ساخته شده است. برخی قدمت این مسجد را برابر با مسجد جامع نطنز می دانند.
بقه ای پیر بابا اسماعیل : بقعه ای است با گنبد خشتی. جای شمعدانی از عصر صفوی بر دیوار آن ساخته شده است.
بر روی صورت قبر سنگ قبری نهاده اند که متناسب با نام زیارت نیست. کتابه ی این سنگ به اندازه ۳۶ * ۶۳ که به خط نستعلیق که بر روی آن نادعلی نوشته شده است. دور تا دور سنگ نام دوازده امام به خط نسخ کتابه شده است.
ارگ موغار : در این روستا دو قلعه قدیمی وجود دارد که یکی به زمین زراعی تبدیل شده ولی دیگری هنوز به همان سبک باقی مانده است.
این ارگ از آثار منحصر به فرد و ناشناخته کویر مرکزی ایران است و شباهت زیادی به «ارگ بم» دارد. این قلعه تاریخی با وسعت سه هزار متر مربع در دوطبقه و چهار برج دیده بانی مربوط به دوره قاجار است. این اثر ارزشمند تاریخی که تمام سازه های آن خشت و گل است دارای یک در ورودی با دیواره های بلند می باشد که ورود به داخل آن غیرممکن است.
به گفته اهالی محل عکس هایی ازاین قلعه توسط گردشگران انگلیسی در ابتدای قرن بیستم(حدود یکصد سال پیش) تهیه شده که در آن زمان این قلعه سالم و مورد استفاده مردم و مسافران قرار می گرفته است. بخشهای مسکونی این قلعه تاریخی به مرور زمان تخریب شده اما چهار برج و دیوار خارجی آن سالم مانده است. ساباط ها ، گذرها و خانه های قدیمی در کنار این آثار ارزشمند، برای حفظ و مرمت آن توجه واهتمام بیشتر مسئولین میراث فرهنگی رامیطلبد.
فعالیت عمده مردم مغار کشاورزی و باغداری میباشد مخصوصا صیفی کاری که در منطقه شهرت خاصی دارد.
انتهای پیام / کد خبر14813