جمعه ۱۵ فروردین ۱۴۰۴
سید محسن میرزاترابی

سینما و روحانیت! جامعه مذهبی سکوت نخواهد کرد

images5

روحانی و روحانیت واژه هایی است که برای معتقدین به فرهنگ اسلامی ارزش و تقید بالایی دارند. لباس روحانیت، تن پوشی است که شایسته و برازنده هر کسی نیست. سال ها باید درس خواند و مراحلی طی کرد تا شایسته پوشیدن لباس پیغمبر و ترویج امر دین خدا را کسب کرد.

اما در طی سال‌های اخیر فیلم‌های سینمایی بسیاری ساخته شده‌اند که یا شخصیت اصلی آن روحانی بوده و یا یکی از نقش‌های اصلی آن بر پایه حضور روحانیون استوار بوده است. خوب به تبع موضوع فیلم ها بازیگرانی انتخاب شده اند و با لباس روحانیت به ایفای نقش پرداخته اند. اما چندین مسئله حائز اهمیت است که باید کارگردان ها پاسخگوی آن باشند. اول اینکه در اکثر این فیلم ها- که در ادامه خلاصه ای از حضور بازیگران در آنها ذکر خواهدشد- روحانیت نقش موثری در فیلم ندارد و صرفا به عنوان یک نقش جانبی مطرح می شود. همین قضیه سبب می شود دقتی در انتخاب بازیگر این نقش صورت نگیرد. دوم اینکه آیا بازیگری که برای نقش روحانی انتخاب می شود صرفا باید بازیگر خوبی باشد یا اینکه نه، اگر بتواند نقش را در بیاورد کافیست؟ یعنی اینکه سوابق فردی بازیگر و نقش های سابق او چقدر در تصمیم گیری های کارگردان ها برای ایفای نقش روحانی موثر است؟

بیشتر نگرانی جامعه مذهبی از قضیه دوم است که باید آسیب شناسی شود. آیا هر بازیگری با هر سابقه فردی و کاری می تواند در نقش روحانی حاضر شود و این لباس مقدس را به تن کند؟ انگار پاسخ این سوال از نگاه کارگردان ها (چه ارزشی و چه غیر ارزشی) مثبت است: بله هر بازیگری می تواند! نقش روحانی با نقش مغازه دار تفاوتی ندارد. هر بازیگری که توانست نقش را در بیاورد خوب است حتی اگر محمدرضا گلزار در فیلم توفیق اجباری باشد و یا جواد عزتی در نقش روحانی محل سریال دودکش. در ادامه بازیگرانی که در فیلم ها مختلف به ایفای نقش روحانی پرداخته اند معرفی می شوند.

۱- پرویز پرستویی. بدون شک جنجالی‌ترین روحانی تاریخ ‌‌سینمای ایران، رضا مارمولک است! فیلمی که زمان خود فریادهای زیادی را علیه خود شنید. مراجع تقلید بعضا فتوی به تحریم فیلم دادند. خلافکاری فراری که لباس روحانیت را به سان ابزاری برای گریز از قانون به کار می گیرد.

parastoee

۲- محمدرضا گلزار . بازیگر خوش چهره و خوش اندام سینمای ایران که عموما در فیلم هایی بازی می کند که گیشه پسند باشد. کارگردان ها از زوج گلزار و شاکردوست برای فروش فیلم هایشان استفاده می کنند. فیلم هایی که به عموما به روابط دختر و پسر اشاره دارند. که اخیرا فیلم “تو ومن” اثر محمد بانکی به دلیل آرایش های بسیار غلیظ شاکردوست و دیالوگ های بی پرده بازیگران آن مورد انتقاد بسیاری از مذهبون جامعه قرار گرفت.

golzar

۳- حامد بهداد. بازیگری که خود را صاحب سبک می داند. بهداد هم گزینه بسیار خوبی برای گیشه های سینماست. او جلوی دوربین عباس رافعی در فیلم “کیمیا و خاک” به ایفای نقش پرداخت.

behdad

۴- پارسا پیروزفر. بازی در فیلم مهجور و دیده نشده “وقت چیدن گردوها” که نه خیلی این فیلم دیده شد و نه پیروزفر زیر گریم سخت قابل تشخیص بود.

pirozfar

۵- عبدالرضا اکبری. اما شاید سخت ترین نقشی که یک بازیگر تاکنون به عنوان روحانی ایفا کرده، به عهده عبدالرضا اکبری بوده است. اکبری بازی در نقش حضرت امام خمینی (‌ره) را در فیلم سینمایی پرحاشیه «فرزند صبح» عهده دار شد، و با گریمی شگفت انگیز و با شباهت کامل این نقش را بازی کرد. خود او بارها بر دشواری این نقش تاکید کرده و گفته سایه این نقش برای همیشه بر زندگی حرفه ای او خواهد ماند.akbari1

۶- هدایت هاشمی. او نیز با بازی در فیلم ” لطفا مزاحم نشوید” نقش روحانی رادر کارنامه حرفه ای خود ثبت کرد.

neapakfquaq5ej0ut06t

۷- حسین پرستار. همان نابازیگر دوست داشتنی فلیم “زیر نور ماه” که بعدا هم در هیچ کاری دیده نشد. این فیلم مستقیما به بحث حوزه و روحانیت اشاره داشت. شاید این انتخاب یکی از بهترین انتخاب های موجود بوده است.

mah

۸- بهروز شعیبی. بازیگر روحانی در فیلم “طلا ومس”. فیلمی که روح تازه به نقش روحانی در سینمای ایران دمید. بازی بسیار عالی شعیبی و کارگردانی بی نظیر اسعدیان دلیل برا این مدعاست. این انتخاب نیز از جمله انتخاب های عالی برای این نقش بود. در دو فیلم طلا و مس و زیر نور ماه مهران رجبی نیز به بازی در نقش روحانی پرداخته است.

mes

۹- اکبر عبدی. بازیگی نام آشنای سینمای ایران. او که بیشتر در فیلم هایی با ژانر طنز بازی می کند، این بار در فیلم رسوایی مسعود ده نمکی نقش روحانی را بازی کرد. انتخاب عبدی به عناون روحانی در این فیلم از یک ناهمگونی وحشتناکی برخوردار بود. عبدی برای طنز اتخاب شده بود یا برای جدی؟ شاید بهترین دلیل برای انتخاب عبدی فقط و فقط فروش فیلم بود همانطوری که ده نمکی برای فروش فیلمش دست به دامن شاکردوست شد.انتخاب عبدی را باید یکی از بدترین انتخاب های نقش روحانی دانست. ولی کارگردان های ما به این مسائل توجهی ندارند. فروش فیلم اهمیت بیشتری دارد. به نظر من رسوایی بیشتر از اینکه هدفش بالا بردن وجهه روحانیت باشد بیش از همه به روحانیت ضربه وارد کرد.abdi

۱۰- جواد عزتی. بازیگر طنزپرداز سینما و تلویزیون. عید امسال با بازی در سریال دودکش در نقش روحانی جلوی دوربین رفت. نقشی که واقعا سخیفانه و مضحک بود. روحانی که وقتی سوار موتور می شود عمامه خود را برمی دارد و کلاه کاسکت سر می کند. با نازک کردن صدای خود سعی در ایجاد حس زهد و تقوی دارد. این نقش هم یکی از بدترین نقش های روحانی در تلویزیون بود. اینجا باید فریادی بلند بر سر مسئولین صدا و سیما بزنیم که اگر سینمای مملکت صاحب ندارد و هرچه می خواهند می گویند و می سازند، دیگر از تلویزیون توقع این مسائل نمی رود. آقای ضرغامی شما که سی و چندمین جلسه افق رسانه را با رویکردی مذهبی برگزارمی کنید، تولیدات سیمای ملی اصلا اثری از ارزش ها به خود نمی بیند.si3Rfg_360

۱۱- محمدرضا شریفی نیا- بازیگر و بازیگردان بسیاری از فیلم ها و سریال ها. او ابتدا در فیلم فرزند صبح نقش سید احمد خمینی را بازی کرد که البته اعتراضات بسیاری با این انتخاب شد و حالا در سریال کلاه پهلوی در نقش آمیرزا و یک روحانی ظاهر شده است. نقشی که قطعا هیچ همخوانی با شریفی نیا ندارد و هیچ همزادپنداری از سوی مخاطبان با او و با همسرش” مریلا زارعی” ایجاد نشده است.1295

۱۲- حضور افشین هاشمی در نقش روحانی فیلم سینمایی «خیلی دور خیلی نزدیک»، محمود پاک نیت «پنجشنبه آخر ماه»، هومن سیدی در نقش طلبه جوان «پابرهنه در بهشت»،هادی دیباجی در نقش طلبه فیلم سینمایی «سیب و سلما»، رضا افشار نیز در «سینه سرخ» و علی قوی تن در نقش روحانی فیلم «آفتاب، مهتاب، زمین» از دیگر مواردی است که سینمای ایران بر تن بازیگران خود لباس روحانی پوشانده است. البته در سالیان گذشته بازیگران زیادی نظیر مرحوم خسرو شکیبایی در مدرس، حسام نواب صفوی، قاسم زارع و رضا رویگری در سال های مشروطه، پژمان بازغی در روز ملاقات، رضا کیانیان در کیف انگلیسی، حسین مجبوب در سریال عمارت فرنگی، سید جواد هاشمی در دارا و ندار، دانیال حکیمی در سریال روز رفتن، حضور در نقش روحانیون در قاب تلویزیون را تجربه کرده‌اند.( به نقل از کافه سینما)

»»» چندی پیش خبری بر روی خروجی سایت ها قرار گرفت که مهران مدیری برای ایفای نقش روحانی در فیلم شاهگوش اثر جدید میرباقری انتخاب شده است که این خبر تکذیب شد. اما قطعا بیان می کنیم اگر این بار این اتفاق بیفتد قطعا روحانیون و جامعه مذهبی ایران سکوت نخواهند کرد.

***

اما به قطع این پایان ماجرای روحانیت در سینما و تلویزیون نیست. باز هم شاهد فیلم هایی سخیف و بی ارزش که فقط قصد خدشه دار کردن وجهه روحانیت را دارند ساخته خواهد شد. و همچنان مسئولان فرهنگی مملکت در خواب خوش به سر می برند. سینمای ایران سال هاست فیلمی که به جد رنگ و بوی اسلامی داشته باشد به خود ندیده است. اینجا و در این مقاله قویا اهانت به روحانیت و این لباس مقدس را به هر عنوان و به هر شکل محکوم می کنیم.

 

منبع : صاحب نیوز

انتهای پیام / کد خبر1707

جستجو

نظرسنجی

در حال حاضر نظرسنجی نداریم.

آخرین اخبار