
شهید مدرس نماینده جاودان ملت
دهم آذر روز مجلس یادآور نام و یاد بزرگ پرچمدار جهاد و شهادت و نماینده جاودان ملت سیدحسن مدرس است.
به گزارش پایگاه خبری شهرستان اردستان “نگین کویر” به نقل از روزنامه مردم سالاری، دهم آذر روز مجلس یادآور نام و یاد بزرگ پرچمدار جهاد و شهادت و نماینده جاودان ملت سیدحسن مدرس است. کسی که با اقدامات و خدمات خود نامی جاودان برجای گذاشت و برای همیشه گنجینهای ارزشمند برای تاریخ ایران شد. شهید مدرس مقام والای علمی را به آسانی کسب نکرد، بلکه با تحمل مشکلات فراوان و صبر در مقابل مصایب و ناملایمات و پرهیزگاری و همتی والا، بر فراز قله دانش و پژوهش رسید و از چشمه حکمت جرعههایی نوشید. او برای کسب معاش، منت کسی را نکشید و با کار امکان ادامه تحصیل و تأمین مایحتاج خویش را فراهم کرد.
نامدارترین استاد
شهید مدرس از اَوان طلبگی که در تنگدستی و فقر به سر میبرد، تا اوج قدرت سیاسی و حتی برخورداری از آوازه جهانی، از تفقه در معارف دینی دست بر نداشت. زمانی که از نجف بازگشت، تدریس را در رأس همه اشتغالات خود قرار داد و در مدرسه جدّه کوچک، درس خارج فقه و اصول برگزار کرد و به سبب دقت و عمق تدریس خود در اندک مدتی نامدارترین استاد حوزه علمیه اصفهان شد و در ردیف باسابقهترین مجتهد پرنفوذ آن منطقه یعنی حاج آقا نورالله اصفهانی و امثال او قرار گرفت. ایشان فقیهی بود که از جان خویش در راه تحصیلات علوم دینی مایه گذاشت و در تدریس آنچنان دقیق و ژرف نگر بود که لقب «مدرس» را به وی دادند؛ لقبی که بیانگر عظمت و شخصیت علمی ایشان است.
شرافت علم از منظر شهید مدرس
شهید مدرس در نطقها و مکتوبات و سخنان خود از جهل و بیسوادی مردم مینالید و برای ارتقای فکری و تقویت بنیه علمی کشور با جدیت تلاش میکرد و در صدد بود تا با این موضوع به صورت اساسی برخورد شود و مورد توجه جدی قرار گیرد. وی میگفت: «… اول کلمهای که میشود نسبت داد به صاحب شریعت ما، علم است؛ زیرا پس از ذکر نام خدا اولین کلمه یا دستور که به پیامبر نازل شد، کلمه «اقرأ» یعنی بخوان بوده است».
قناعت و زهد مدرس
از بزرگترین ویژگیهای شهید مدرس، سادهزیستی او بود و او از این لحاظ از اسوههای بزرگِ تاریخ ایران به شمار میآید. او از ابتدا تا انتهای عمر پربرکتش دست از ساده زیستی برنداشت و همین عامل، او را در مبارزه مستمرش با استبداد و استعمار موفق میساخت؛ چرا که قید و بندهای مادی مانع وارستگی روح انسان میشود و آن گاه که روح در محاصره عوامل بازدارنده رشد و تعالی قرار گیرد، وارستگی و آزادگی بیمعنا خواهد شد. خود در این باره میگوید: «اگر من نسبت به بسیاری از اسرار آزادانه اظهار عقیده میکنم و هر حرف را بیپروا میزنم برای آن است که چیزی ندارم و از کسی هم نمیخواهم. اگر شما هم بار خود را سبک کنید و توقع را کم نمایید، آزاد میشوید… باید جان انسان از هرگونه قید و بندی آزاد باشد تا مراتب انسانیت و آزادگی خویش را حفظ نماید.»
بینیازی در کمال فقر
زمانی که مدرس در اصفهان با نهایت تنگدستی با خانواده خویش در منزل مخروبهای که به قیمت نازلی خریده بود زندگی میکرد، یکی از تجار و مالکان بزرگ شهرضا به وی اصرار میکند که شش حبه از آب و ملکِ مزرعه مهدیآباد در حوالی دهکده اسفه شهرضا را قبول کند تا به وی واگذار کند. مدرس به او میگوید: مگر شما فامیل فقیر نداری، چرا این زراعت را به نام صله ارحام به آنان نمیبخشی؟ این رفتار از روح بزرگ، مناعت طبع و بیاعتنایی مدرس به مال دنیا حکایت میکند. این بینیازی در کمال فقر، به شهید مدرس آن چنان شجاعت و قدرت و عزتی داده بود که خواب را از چشمان استبداد و استعمار ربوده بود و آنان از وجودش بیم داشتند و چون برگ بید به خود میلرزیدند.
نظم شهید مدرس
شهید مدرس نمونه عالیِ کمال و تقوا و در نظم و برنامهریزی سرآمد زمان خویش بود. اگر کسی به مدت یک سال برنامه روزانه ایشان را میدید، شاید در مدت سال دقیقهای هم تغییر نمیکرد. اول صبح، ساعت هفت، درس فقه را شروع میکرد. ساعت نه صبح، نیم ساعت به اتاق خود میرفت و از ساعت نه و نیم تا ساعت یازده درس اصول را شروع مینمود. ساعت یازده تا دوازده به مراجعه کنندگان اختصاص داشت. اوّل ظهر مقیّد بود که نماز جماعت بخواند؛ اما سعی میکرد خود امام جماعت نباشد و به دیگران اقتدا کند. آنگاه به منزل میرفت و سر ساعت سه بعدازظهر به مدرسه میآمد. صبحهای پنجشنبه هم درس اخلاق و نهجالبلاغه میگفت. بعد از ظهر پنجشنبه و جمعه نیز به امور شخصی و خانوادگی میپرداخت.
اظهار حق و نفی باطل
زمانی که زبانها بسته و گلوها فشرده شده بود، شهید مدرس از اظهار حق و نفی باطل دست بر نداشت. در روزگاری که حق حیات از ملت مظلوم ایران سلب شده بود و میدان تاخت و تاز قلدری هتاک در سطح کشور باز و دست مزدوران پلیدش در تمامی نقاط ایران تا مِرفَق به خون علمای شیعه و مردم مظلوم مسلمان آغشته بود، آن عالم کمنظیر یکه و تنها با جسمی نحیف و روحی بزرگ و شاداب از ایمان و صفا و حقیقت و زبانی چون شمشیر حیدر کرار، رویاروی آن ستم کیشان و حق کشان ایستاد و فریاد کشید و حق را بیان کرد و با این کار عرصه را بر رضاخان تنگ و روزگارش را سیاه کرد. آنان وقتی مشاهده کردند فریاد حقطلبی مدرس خاموش شدنی نیست، تصمیم گرفتند فریاد آن وارسته مرد را با ترور خاموش سازند. ننگ و نفرین ابدی بر آن جانیان باد.
مدرسه سپهسالار آخرین سنگر مقاومت
مدرس در اندیشه و عمل، همواره سیاست را از دیانت تفکیکناپذیر میدانست. گاه کلاس درس را به مجلس بحث و مناظره سیاسی مبدل میکرد و زمانی در جلسه مجلس شورای ملی، درس فقه و اخلاق میداد. جلسه درس او، مرکز افشاگری و بیان اعمال خلاف قانون رژیم پهلوی بود و هنگام درس، بیپرده مطالبی بیان میکرد که خشم و غضب رضاخان را برمیانگیخت.
زندگینامه شهید مدرس
حسنبن اسماعیل طباطبایی که نسبش به امام حسن مجتبی (ع) میرسد در سال ۱۲۸۷ ه.ق برابر با ۱۲۴۹ ه.ش در سرابه کچو از توابع اردستان استان اصفهان متولد شد . تحصیلات خود را در سن ۶ سالگی نزد جدش سیدعبدالباقی آغاز نمود . در سن ۱۶ سالگی جهت ادامه تحصیل به اصفهان عزیمت و به مدت ۱۳ سال در آن شهر به تحصیل علوم دینی مشغول بود . سپس جهت تکمیل تحصیلات به عتبات عالیات مهاجرت ( و ضمن دیدار با آیتالله میرزای شیرازی عمده تحصیلاتش در نجف در محضر آیات عظام محمدکاظم خراسانی و سیدمحمد کاظم یزدی بود ) و بعد از ۷ سال به ایران مراجعت و در مدارس جده کوچک و بزرگ اصفهان به تدریس پرداخت و در این زمان به مدرس مشهور شد .
در سال ۱۳۲۸ ه.ق – ۱۲۸۹ ه.ش همزمان با دوره دوم مجلس از طرف علما به عنوان عالم طراز اول به مجلس شورای ملی راه یافت. از دوره سوم تا پایان دوره ششم توسط مردم تهران به نمایندگی مجلس برگزیده شد که از مهمترین حوادث این دوران جنگ جهانی اول، مهاجرت، مبارزه با قرار داد ۱۹۱۹ و مبارزه با استبداد رضاخان و جمهوری او و مبارزه با استعمار انگلیس بود. ترور آیتالله مدرس (ره)نیز در دوره ششم اتفاق افتاد. در دوره هفتم با دخالت رضاخان آرای آیتالله مدرس خوانده نشد. در سال ۱۳۰۷ ه.ش شبانه به خواف تبعید و مدت ۹ سال در داخل قلعهای زندانی شد. سرانجام در مهر ماه ۱۳۱۶ به کاشمر منتقل و در دهم آذر همان سال برابر ۲۷ رمضان ۱۳۵۷ ه.ق مخفیانه به شهادت رسیدندو به دور از چشم مردم دفن شدند.
شهادت؛ سرآغاز طلوعی دیگر
شهادت مدرس(ره)، پایان زندگی افتخارآفرین او نیست؛ بلکه سرآغاز طلوع چهره تابناک اوست تا در راهی گام نهد که تا بی نهایت ادامه دارد؛ راهی که باید همه انسانها را به مقام خلیفهاللهی برساند. این شهید بزرگوار در بستر تاریخ، رهگذر راهی است که همه انسانهای آزاده در پهنه گیتی باید در آن گام نهند و به دنیای نور و آزادگی برسند. مدرس، فرزند همه انسانها و ملتهای دربند است که چون خورشیدی فروزان، در شبهای سیاه و ظلمت زده زندگی آنان میتابد و به ایشان حیات و امید میبخشد . این شهید بزرگوار به عنوان یکی از چهره ماندگار تاریخ ایران با خدمات ارزنده خود در حساسترین شرایط تاریخ ایران چنین حقی را دارد که پس از شهادتش نام و مزارش به عنوان مظهری از تقوا و استقامت در اذهان زنده بماند .
با شهادت آیتالله مدرس در دهم آذر ۱۳۱۶ و آگاهی مردم از این جریان، در ابتدا مردم کاشمر بصورت مخفیانه به زیارت قبر این شهید میرفتند و در تاریکی شب ظاهر قبر را میساختند ولی روزها مأموران شهربانی آنرا خراب میکردند در این زمان مدرس به آقای شهید معروف شد . پس از وقایع شهریور ۱۳۲۰ و تبعید رضا خان، مردم بر تربت پاک آیتالله مدرس (ره) جمع شدند و به کمک هم قبر را تا ارتفاع یک متر از زمین بالا آوردند و روی آن سنگ کوچکی نصب کردند که بر آن نوشته شده بود «قبر آقای شهید». در سال ۱۳۳۲ به همت مردم کاشمر و فرزند شهید مدرس( سیداسماعیل) اتاقی بر مزار شهید مدرس ساخته شد که تا پیروزی انقلاب باقی بود .
با پیروزی انقلاب اسلامی زنده نگه داشتن نام و یاد شهید مدرس مورد توجه معمار کبیر انقلاب حضرت امام خمینی(ره) قرار گرفت و طی حکمی از تولیت عظمای آستان قدس رضوی خواستند مزار شهید مدرس به شکل آبرومندی ساخته شود و این بنای با شکوه در سال ۱۳۶۸ مورد بهرهبرداری قرار گرفت و در سال ۱۳۷۳ طی حکم مقام معظم رهبری تولیت آستانه حضرت حسینبن موسیالکاظم(ع) و زیارتگاه شهید آیتالله مدرس(ره) به آستان قدس رضوی واگذار گردید . برکات این حکم و تسری الگوی مدیریت موفق اسلامی بسیار زود نمایان شد و کار توسعه این دو آستانه در راستای ترویج فرهنگ اسلامی، تقویت باورهای دینی و تلألوء عشق به ولایت و امامت گردید و سازماندهی موقوفات این دو شهرستان و ۱۹ مجتمع فرهنگی رفاهی و نمازخانه میان راهی حضرت رضا(ع) که در مسیر زائران حضرت ثامنالحجج(ع) واقع شده است، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. اکنون با گذشت نزدیک به دو دهه از عمر بابرکت این مؤسسه، گامهای عمیق و موثر فرهنگی برداشته شده به گونهای که به عنوان یک قطب بزرگ دینی و فرهنگی در منطقه محسوب میشود .
همت ماندگار
طرح جامع زیارتگاه شهید آیتالله مدرس(ره) که از خدمات ارزنده و ماندگار آستان قدس رضوی است با هدف ایجاد فضاهای مطلوب به منظور رفاه حال زائرین گرامی آغاز شد و ادامه دارد .
به همت آستان قدس رضوی تحت مدیریت توانمند حضرت آیتالله واعظ طبسی، فعالیتهای عمرانی و فرهنگی گسترده ای با ایجاد فضاهای مناسب به منظور خدماترسانی به زائرین و مجاورین آقای شهید در زیارتگاه این اسوه فقاهت و سیاست صورت گرفته است که به آن اشارهای کوتاه خواهیم داشت .
در زیارتگاه شهید آیتالله مدرس (ره) در طول سال میتوان به برنامههای متنوعی چون اقامه نماز جماعت، قرائت ادعیه کمیل، توسل، ندبه و جلسات سخنرانی با دعوت از مداحان و سخنرانان برجسته، بزرگداشت سالگرد شهادت آیتالله مدرس (ره) با حضور مسوولین کشوری، مراسم شهادت و جشن میلاد ائمه اطهار (ع)، مراسم عزاداری با دعوت بیش از ۶۰ هیئت مذهبی در ایام محرم، محافل شبی با قرآن، شب شعر، مسابقات فرهنگی و ورزشی در مناسبتهای مختلف، تشکیل کلاسهای اوقات فراغت در ایام تابستان و کلاسهای مهدالرضا که در سال تحصیلی ۹۳-۹۲ تعداد ۱۷۵ نوآموز به فراگیری علوم قرآنی مشغولند اشاره نمود .
از دیگر برنامهها برگزاری نماز باشکوه عید سعید فطر است که به صورت متمرکز در سطح شهر کاشمر در زیارتگاه شهید آیتالله مدرس (ره) با حضور بیش از ۳۰ هزار نفر اقامه میگردد . در بخش عمرانی نیز به همت آستان قدس رضوی فعالیتهای چشمگیری در زیارتگاه شهید آیتالله مدرس (ره) با هدف ایجاد فضاهای مطلوب به منظور رفاه حال زائرین گرامی صورت گرفته، که به آن اشاره مختصری مینماییم:
۱- شروع طرح جامع مجتمع فرهنگی شهید آیتالله مدرس (ره) به مساحت ۱۰ هکتار
۲- تملک و خرید ۲۳۰۰۰ متر مربع در طرح جامع
۳- ساخت و راهاندازی صحن جنوبی شامل زائر سرا، سوئیت، آشپزخانه عمومی، سالنهای اجتماعات جهت مراسم مختلف، نصب چهار پایه چراغ سنگی و آبنمای سنگی زیبا در این صحن به علاوه کاشیکاری متنوع در ایوانها
۴- ساخت و تجهیز کتابخانه شهید آیتالله مدرس (ره) دارای ۸۲۵ مترمربع زیر بنا، با بیش از ۰۰۰/۵۴ جلد کتاب، ۱۳۰۰۰ عضو و دارا بودن بخشهای محققین، اینترنت، قفسه باز و سالنهای مطالعه خواهران و برادران با ۹۵ عنوان نشریه ادواری و ۴۰۰۰ منبع دیجیتال، بعنوان بزرگترین و غنیترین کتابخانه منطقه
۵- ساخت و تجهیز موزه آثار و اسناد شهید آیتالله مدرس (ره)
این موزه مجموعهای است شامل اسناد و دستنوشتهها و وسایل شخصی از جمله قرآن، عصا، دو عدد پیراهن، چراغ، قلم، سجاده و پارچ سفالی و … شهید آیتالله مدرس (ره) . بخشی از فضای موزه به وسایل اهدایی و بعضی از اشیا و وسایلی که از لحاظ زمانی و مکانی هم دوره با شهید مدرس بوده و بیانگر اوضاع اجتماعی فرهنگی و اقتصادی آن ایام میباشند اختصاص دارد. موزه سالانه مورد بازدید بیش از ۰۰۰/۶۰ نفر از علاقمندان قرار میگیرد .
۶- محوطهسازی و ایجاد فضای سبز در صحن شمالی و ورودی زیارتگاه به مساحت ۸۰۰۰ متر مربع جهت اسکان زائرین و فراهم نمودن امکانات رفاهی
۷- بهسازی مزار شهدا به صورت بسیار زیبا و کمنظیر
۸- احداث سالن چندمنظوره با مساحت ۲ هزار مترمربع با همکاری مجلس شورای اسلامی
۹- ساخت و بهرهبرداری از سه آبنمای بسیار زیبا با اجرای نورپردازی نوین در صحن شمالی
۱۰- احداث سوئیت با مبلمان کامل جهت رفاه حال زائرین
۱۱- سالن اجتماعات با تجهیزات اولیه و گنجایش ۲۰۰ نفر
۱۲- آشپزخانه عمومی مجهز جهت طبخ غذا و دستگاه آب جوش
۱۳- پارک بازی کودکان و وسایل نقلیه زائران
۱۴- فعال بودن دفتر زائرسرا به صورت شبانهروزی
۱۵- تأمین آب آشامیدنی سرد و گوارا در فضاهای مختلف زیارتگاه
موزه آثار و اسناد شهید آیتالله مدرس(ره)
مجتمع فرهنگی شهید آیتالله مدرس (ره) با هدف معرفی و زنده نگه داشتن یاد وخاطره این معلم آزادی و آزادگی و تحقق سخن حضرت امام (ره) که فرمودند «… برماست که ابعاد روحی و بینش سیاسی اعتقادی او را هرچه بهتر بشناسیم و بشناسانیم…» اقدام به تاسیس موزه آثار و اسناد شهید آیتالله مدرس (ره) نموده است. این موزه که اختصاصاً به معرفی این شهید بزرگوار میپردازد مجموعهای شامل اسناد، دستنوشتهها و وسایل شخصی شهید مدرس میباشد؛ از جمله مهمترین این آثار میتوان به قرآن، عصا، پیراهن، چراغ، قلم، سجاده و پارچ سفال ایشان اشاره کرد. بخش دیگری از فضای موزه به اشیای اهدایی و وسایلی که از لحاظ زمانی و مکانی هم دوره با آن زمان میباشد اختصاص یافته تا بیانگر اوضاع اجتماعی فرهنگی و اقتصادی آن ایام باشد. این موزه در سال مورد بازدید بیش از ۰۰۰/۶۰ نفر از علاقمندان قرار میگیرد .
کتابخانه شهید آیتالله مدرس (ره)
این کتابخانه با مساحت ۸۲۵ مترمربع همزمان با سالگرد شهادت شهید آیتالله مدرس (ره) در سال ۱۳۷۵ با حضور تولیت عظمای آستان قدس رضوی حضرت آیتالله واعظ طبسی گشایش یافت و خدمترسانی خود را به جویندگان علم و دانش آغاز نمود. درحال حاضر کتابخانه دارای بیش از۶۰۰۰۰ جلد کتاب و ۱۴۰۰۰ نفر عضو فعال میباشد.
این فرهنگسرا با بخشهای مختلف شامل: قفسه باز برادران و خواهران به صورت مجزا با کتب متنوع علمی، مذهبی، ادبی، و دانشگاهی ، بخش مرجع با بیش از دو هزارجلد کتاب مرجع و ۴۰۰ عنوان پایاننامه کارشناسی و کارشناسی ارشد، بخش اینترنت جهت تسهیل ارتباط محققین و مراجعین کتابخانه با دنیای اطلاعات، بخش نشریات با ۹۵ عنوان از جدیدترین نشریات ادواری با تنوع مورد علاقه اعضا در دو تالار خواهران و برادران و بخش سمعی و بصری با دارا بودن ۵۰۰۰ عنوان منبع دیجیتال شامل نرم افزارهای علمی، مذهبی، آموزشی و تحقیقی توانسته به عنوان بزرگترین و غنیترین کتابخانه شهرستان و همچنین شهرستانهای همجوار به مرکز فرهنگی تبدیل شده و همواره مورد توجه ویژه پژوهشگران و علاقمندان به علم و دانش قرار گیرد .
گزیده سخنان امام خمینی (ره) در مورد شهید مدرس (ره)
* مرحوم مدرس ستارهای درخشان بود بر تارک کشوری که از ظلم و جور رضاشاهی تاریک مینمود .
* مدرس وارسته بود؛ وابسته به هوای نفس نبود .
* مدرس مرد قدرتمندی بود برای اینکه الهی بود میخواست برای خدا کار کند و از کسی نمیترسید .
* رضاخان با مدرس (ره) روزگار میگذراند و تماس خصوصی داشت، فهمید با هیچ چیز نمیتوان او را قانع کرد نه با تطمیع و نه با تهدید .
* وقتی مدرس نبود، انگار در مجلس احساس کمبود میکردند، برای اینکه مدرس یک آدمی بود که نه به مقام اعتنا میکرد و نه به پول .
* مدرس در برابر رضاخان (قلدر) ایستاد برای اینکه از هواهای نفسانی آزاد بود .
* زندگی مدرس پایینتر از زندگی مردم عادی بود .
* مدرس با آنکه در اوج مسائل سیاسی بود وقتی که درس میگفت انگارکه در دنیا هیچ کار دیگری ندارد .
سخنان حضرت آیتالله خامنهای در مورد شهید مدرس (ره)
* مدرس کسی بود که با فراست خویش هم ماهیت ضد اسلامی و ضد مردمی رضاخان را تشخیص داد و هم با شجاعت کمنظیری با او به مبارزه پرداخت .
* ما با تجلیل از شهید مدرس در حقیقت به تمام ارزشهایی ارج مینهیم که در وجود این اسوه فضیلت متجلی بود.
* شهید مدرس به عنوان یک روحانی از چشمه فیاض دین رهایی بخش و انسانساز اسلام سیراب بود و در انجام تکلیف الهی شرعی و خود تنها بودن را بهانه قرار نداد .
* مدرس به حق افتخار جامعه روحانیت به خصوص در قرن حاضر بود و نمونهای از مقاومت جامعه روحانیت در همه زمانهاست .
* پرچم مبارزهای که شهید مدرس برافراشت هیچگاه بر زمین نیفتاده، مبارزه بیامان مدرس علیه هر آنچه غیرخدایی است هنوز هم در جامعه ما ادامه دارد .
* سیدحسن مدرس کسی بود که هوشیارانه از اسلام دفاع میکرد .
* شهید آیتالله مدرس شخصیتی بود که مقام شامخ علم و تقوا و جهاد هر سه در او جمع بود .
* سه عنصر فقاهت، صداقت و سیاست در شهید مدرس جمع بود .
* سیدحسن کسی بود که هوشیارانه از اسلام دفاع میکرد که او در بدر شهرها و دهات خراسان بود کسی فکر نمیکرد که روزی به عنوان امامزاده برای عاشقان خدا در بیاید .
* شهید آیتالله مدرس نمونهای از مقاومت جامعه روحانیت در همه زمانهاست .
گزیده سخنان شهید آیتالله مدرس (ره)
* اگربرای عظمت اسلام و سعادت و آزادی ملت و سرزمین ایران زندگی و هستی خودرا فدا کنم، تنها به وظیفه انسانیت عمل کردهام .
* شجاع آن است که موافق عقیدهاش بگوید و عمل کند.
* باید جان انسان از هر قید و بندی آزاد باشد تا مراتب انسانیت و آزادگی خویش را حفظ کند.
* من با سیاستهایی که آزادی و استقلال ملت ایران و جهان اسلام را تهدید میکند مبارزه میکنم. راه و هدف خود را میشناسم. در این مبارزه هم پشت سر خود را نگاه نمیکنم .
* عاقل تا بصیرت پیدا نکند سخن نمیگوید .
* اگر به علم و تربیت اثر بدهید همه میروند و تخصص پیدا میکنند . تا علم در مملکت ما قدر و قیمت پیدا نکند مشکل ما حل نمیشود و از دنیا عقب میمانیم .
* ارشاد از روی جهل غیر از فساد و ظلالت نتیجه ندارد.
* حقیقت زندگی آزادی است اگر انسان آزاد نباشد مرگ و زندگی انسان یکسان است .
* من دوست ندارم در زندگی به کسی محتاج شوم زیرا چیزی که استقلال و آزادی عقیده را از میان میبرد احتیاج است. من میخواهم این زبانم، این زبان تند و تیزم از هرگونه قید و بندی آزاد باشد .
* امور مملکت با اظهار عقیده و ایراد حل نمیشود باید به عمل پرداخت .
* نظر آیتالله مدرس در مورد قرارداد ۱۹۱۹: روح این قرار داد استقلال ملی و نظامی ایران را از بین میبرد. این قرارداد منحوس یک سیاست مضر به دیانت اسلام، مضر به سیاست بیطرفی ماست .
* ما به همه عالم میگوییم ما را بگذارید، صلاح و فساد خودمان را میدانیم . من مناسب نمیدانم که دولتها دوستان خصوصی پیدا کنند یکی تعریف ما را بکند و یکی ندامت … از هر دولتی که بخواهد دخالت در امور بکند باید از او ترسید .
* در این مجلس مقدس که خونها ریخته شد و اموالها از میان رفت تا این کعبه مقصود ما بر پا شد. البته باید اعمال آن قوایی که حفظ این غرض اصلی است کرده شود و آن موقوف بر کلمه جامعه اتحاد است. یعنی اتحاد در غرض نه اتحاد در سلیقه .
*نمایندهای که برنامه دولت را نفهمید و نمیداند این برنامه مملکت رابه کجا میبرد، اگر رأی بدهد خائن است.
* نماینده نباید ندیده و نسنجیده رأی بدهد .
* تا وقتی که ظلم هست، همه جا زندان است .
* علت اینکه من هرحرف حقی را بدون ترس به زبان میآورم به خاطر این است که از کسی چیزی نمیخواهم.
* من با رأی اینها (مردم ) به مجلس رفته ام اینها باید بدانند که من چه کار میکنم .
* نیروی ملت قویترین نیرویی است که میتواند با هر دسیسه و تهاجمی مقابله کند .
* مدرس خطاب به نماینده گان مجلس :
شما ضعف نفس دارید که در پرده سخن میگویید.
انتهای پیام / کد خبر2140