شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

سرانجام توقیف دامنه IR. به کجا رسید

علی‌رغم جوسازی‌های رسانه‌های اسرائیلی برای توقیف دامنه IR. ، شرکت بین‌المللی ثبت دامنه‌ها (ایکان) اعلام کرد که این دامنه‌ها دارایی نیستند و نمی‌توان آن را توقیف کرد.

به گزارش پایگاه خبری شهرستان اردستان “نگین کویر” به نقل از انقلاب نیوز، ماجرا از این قرار بود که در ماه‌های گذشته برخی رسانه‌های صهیونیستی از ناآگاهی برخی سایت‌های داخلی استفاده کرده و شایعه ای را در سطح وسیع در کشور انتشار داده اند که قرار است تمامی‌دومین‌های ir یا در اختیار اسرائیل قرار بگیرد یا مسدود شود خبری که حتی پخش آن یک معضل مهم برای سیستم اداری ایران ایجاد می‌کرد.

اما در آن زمان اعلام شد که در هیچ شرایطی ICANN نمی‌تواند قرارداد با کشورها را به صورت یک طرفه قطع کند و فقط می‌تواند با موافقت کشور گیرنده خدمات اقدام به تعلیق و لغو عضویت کشورها نماید. این حقوق، حقوق مسلم کشورهاست که تحت هیچ شرایطی قابل لغو و منع شدن نمی‌باشد مانند عضویت ایران در سازمان ملل متحد.

ICANN اتحادیه تعیین نام و شماره‌های اینترنتی یک تشکیلات وابسته به وزارت بازرگانی آمریکا است که مدیریت تمامی‌وب‌های جهانی را در اختیار دارد که بر این اساس هر کشور پسوند خود را به این تشکیلات اعلام می‌کند که بر این اساس استفاده کنندگان از پسوند برای تعیین محل پایگاه‌ها و یا بلاگ‌های اینترنتی خود استفاده می‌کنند.

سایت‌های ایرانی در این چارچوب از پسوند IR استفاده می‌کنند و این پسوند شامل پسوندهای IRTLD و ایران TLD و پروتکل اینترنتی IP است که توسط دولت ایران و با کاربران ایرانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این در حالی است که رسانه‌های صهیونیستی و برخی منابع داخلی ادعا می‌کنند که ظرف مدت ده روز این ضرب الاجل پایان می‌پذیرد و البته تا روز دوشنبه هفته پیش که روز اول کاری است و تشکیلات ICANN تمامی‌فعالیت‌های اینترنتی ایران را با دامین IR به حالت تعلیق در می‌آورد و تمامی‌آدرس‌های IP (پروتکل اینترنتی) را هم یک طرفه قطع خواهد کرد و بنابراین ایران دیگر دسترسی به سایت‌های خود نخواهد داشت.

چند روز پیش معاون وزیر ارتباطات هم روز سه شنبه ۷ مرداد ماه با اعلام اینکه از طریق رسانه‌ها متوجه این موضوع شده و سازمان متولی این امر («آیکن») کشورمان را در جریان امور قرار نداده، از پیگیری این موضوع خبر داده است.

نشریه اسراییلی «هاآرتص» نیز با خیالی باطل اعلام کرده بود، این حکم ضبط، ۱۰روز دیگر قابل اجرا خواهد شد. بنابر این حکم، آن گروه از شاکیان پرونده که با حکم دادگاه‌های قبلی، خسارت دریافت کرده‌اند، نیز می‌توانند در گرفتن خسارت در این حکم شرکت کنند.

حکم دادگاه برای شرکت اینترنتی برای «نام‌ها و شماره‌های واگذارشده» یا «آیکن»صادر شده است. «آیکن»، یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت بازرگانی آمریکا در واشنگتن است که مدیریت شبکه جهانی «وب» یا «www» را برعهده دارد.

این گزارش می‌افزاید: «نیتسانا دارشان لیتنر»، وکیل اسراییلی، که همراه با «رابرت تالچین»، وکیل نیویورکی این پرونده را پیگیری می‌کند، به این نشریه گفته است که حکم ضبط به‌منظور بستن «وب‌سایت»‌های معمولی در ایران نیست، بلکه شاکیان را قادر می‌کند که پول‌هایی را که ایران به «آیکن» می‌پردازد، تصرف کنند. این پرداخت‌ها را ایران بابت بازکردن «وب‌سایت»های جدید یا «وب‌سایت»هایی که تجدید ثبت می‌شوند و در انتهای نشانی خود علامت «دات‌آی‌آر» دارند، به «آیکن» می‌پردازد.

«دارشان لیتنر» ادعا کرد: ما فقط سایت‌هایی را که بخواهیم ببندیم، می‌بندیم،… همه وب‌سایت‌های متعلق به حکومت به مجرد آنکه اینترنت ایران تحت اختیار ما درآمد، دیگر ثبت نخواهد شد.» «داشا لیتنر» و دیگر وکیلان این پرونده، مدعی شده‌اند که «نام یک دامنه، جزو دارایی‌های قراردادی حساب می‌شود و از این‌رو قابل ضبط است.

به گفته آنان، «هرگاه دادگاه ثبت‌نام دامنه‌ای را متوقف کند، آن نام تا زمانی که پرونده حل‌وفصل نشده، قابل انتقال به کس دیگری نیست.» به گفته این وکیل اسراییلی، «شاکیان پرونده، پیشتر بخشی از حساب‌های بانکی و دارایی‌های ملکی ایران را که ده‌هامیلیون‌دلار قیمت دارد، مسدود کرده‌اند.»«آیکن» دوروز فرصت دارد تا به این حکم پاسخ دهد. به عبارت دیگر یا باید همه دامنه‌ها و جواز‌های اینترنتی ایرانی را به شاکیان تسلیم کند یا در برابر این حکم از دادگاه درخواست تجدیدنظر کند. هنوز «آیکن» واکنشی در این‌باره نشان نداده است.

این خبر سراسر تخیلی و بدور از واقعیتهای حقوق بین الملل در حالی رسانه‌ای شد وچند روزی محلی برای جملات سایبری سایتهای خبرساز جعلی قرار گرفت رویترز در خبری که روز گذشته منتشر کرد تحلیل بولتن نیوز مبنی بر عدم امکان مصادره دامنه دات آی آر را تایید کرد.

پس از تحرکات بی نتیجه اسرائیلی‌ها، موسسه آیکان که مدیریت تخصیص دامنه‌های اینترنتی کشورها را در اختیار دارد، در پاسخ به رای دادگاه فدرال آمریکا علیه دامنه‌های اینترنتی ایران اعلام و تصریح کرد که دامنه‌های اینترنتی ایران «دارایی» نیست و نمی‌توان آنها را توقیف یا مصادره کرد.

به گزارش رویترز، پیشتر گروهی از شهروندان آمریکایی و اسرائیلی که مدعی اند قربانی تروریسم شده اند، در دادگاه فدرال آمریکا داد خواست توقیف دامنه‌های کشوری ایران(.ir)،سوریه و کره شمالی را ارئه داده بودند.

براین اساس، دادگاه فدرال آمریکا نیز براساس رای صادره از آیکان خواستار ضبط دامنه‌های ایران شد اما آیکان (موسسه اینترنتی نام‌ها و شماره‌های تخصص داده شده) که در آمریکا مستقر است، در واکنش رسما اعلام کرد که درخواست لغو این دستور را رسما به دادگاه فدرال تسلیم کرده است.

«جان جفری» مشاور عمومی‌آیکان در بیانیه ای اعلام کرد که این دامنه‌ها دارایی نیستندکه بتوان آنها را تصاحب کرد آنها «بخشی از یک اینترنت واحد جهانی» هستندکه آیکان برای کمک به حفظ آنها خدمت ارائه می‌کند.

وی افزود: دامنه‌های کشوری، دارایی نیستند و به هیچکسی از جمله آیکان تعلق ندارد بنابراین نمی‌توان آنها را مصادره کرد.

آیکان نوشت: دامنه‌های اینترنتی کشوری،بیشتر شبیه کدهای پستی هستند که مسیر یابی و خدمات اداری را برای نام‌های دامنه ای که در «دامنه سطح بالای کد کشوری» (ccTLD) به ثبت رسیده اند،بسادگی فراهم می‌سازد.

دامنه سطح بالای کد کشوری (country code Top Level Domain که به اختصار ccTLD نامیده می‌شود)، یک دامنه اینترنتی سطح بالاست که بطور عمومی‌برای یک کشور، یک منطقه خودمختار، یا منطقه وابسته به قلمرو یک کشور مورد استفاده قرار گرفته یا رزرو شده است.

این مقام آیکان افزود: اگر آیکان دخالت کند و خود این دامنه‌ها را به گونه دیگری تعیین کند این کار موجب اختلال در کار افراد، تاجران و سازمان‌های خیریه ای می‌شود که از نام دامنه ای استفاده می‌کنند که به این کدها ختم می‌شوند.

آیکان در بیانیه خود نوشت که این سازمان از لحاظ فنی توانایی کاری که شاکیان این دادگاه درخواست کرده اند را ندارد.

آیکان براساس قراردادی با وزارت بازرگانی آمریکا، مدیریت آدرس‌های اینترنتی را بر عهده دارد و این قرارداد به این سازمان اجازه نمی‌دهد که به خودی خود دامنه سطح بالای کد کشوری را جا به جا کند.

آیکان در سال ۱۹۹۸ به عنوان یک سازمان مستقل و به منظور کنترل اینترنت که پیشتر بر عهده دولت آمریکا بود تاسیس شد. مقر این سازمان در واشنگتن است.

آیکان نوشت: قوانین برای ارزیابی و تایید مدیران دامنه سطح بالای کد کشوری، توسط رویه‌ها، استانداردها و اصول جامعه اینترنت ابداع شده است.

ایکان با اعلام اینکه این سازمان با مدیران سه دامنه یاد شده «تعامل بسیار اندکی» داشته است، نوشت: دامنه‌های کشوری ایران توسط «موسسه تحقیقات علوم بنیادین»در تهران مدیریت می‌شود و میزبانی دو سرور را بر عهده دارد که یکی در ایران و دیگری ظاهرا در اتریش قرار دارد.

این سازمان ادامه داد: دامنه‌های کشوری سوریه توسط «سازمان ملی خدمات شبکه» در دمشق مدیریت می‌شود میزبانی چهار سرور را بر عهده دارد که دو سرور ظاهرا از لحاظ فیزیکی در سوریه قرار دارند و محل استقرار دو سرور دیگر مشخص نیست.

آیکان افزود: همچنین دامنه‌های کشوری کره شمالی توسط «شرکت سرمایه گذاری ستاره مشترک»در پیونگ یانگ مدیریت می‌شود و میزبانی دو سرور را که هر دو ظاهرا در کره شمالی قرار دارند، بر عهده دارد.

انتهای پیام / کد خبر6985

جستجو

نظرسنجی

در حال حاضر نظرسنجی نداریم.

آخرین اخبار